Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ο Χρόνος"
__________________________________________
Εισηγητές ο γραμματέας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος, μειονοτικοί της Θράκης και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που δούλεψαν όπως Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη.
Μια συνάντηση για την οποία δεν δόθηκε και μεγάλη έμφαση στον τοπικό τουρκόφωνο Τύπο αποκαλύπτεται ότι έγινε στα μέσα του Δεκεμβρίου με πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών και ανάδειξη των ζητημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης στον χώρο της Θράκης. Στο διήμερο φόρουμ δόθηκε το βήμα και στην ελληνική πολιτεία και στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στους μειονοτικούς εκπρόσωπος των επιστημόνων να τοποθετηθούν και να ανιχνευτούν πεδία βελτιώσεων που θα ικανοποιούσαν περισσότερες πλευρές.
Η πληροφόρησή μας προέρχεται από site στο ίντερνετ μια και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εξέδωσε κάποιο δελτίο τύπου γι’ αυτή κι έτσι περιοριζόμαστε σε όσα αναγράφηκαν από την πλευρά των μειονοτικών.
Έτσι η πρώτη σύνοδος του φόρουμ Ηνωμένων Εθνών (UN) στα ζητήματα μειονότητας, του οποίου η θεματική εστίαση ήταν «μειονότητες και το δικαίωμα στην εκπαίδευση», πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2008 στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη της Ελβετίας. Το φόρουμ γίνεται ετησίως για δύο εργάσιμες ημέρες αφιερωμένες σε διάφορες θεματικές συζητήσεις. Αντιπροσωπεύοντας την Ομοσπονδία «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF), η Melek Kirmaci, μέλος του τμήματος διεθνών σχέσεων και ο Καμουράν Ομέρ Ογλού μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και αντιπροσωπεύοντας το Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ο πρώην πρόεδρος Τζεμίλ Καπζά και Περβίν Χαϊρουλά αντιπρόεδρος συμμετείχαν στο φόρουμ, το οποίο οργανώθηκε κάτω από την καθοδήγηση και την ηγεσία της Γκάϊ Μακ Νταάκαλ, την θα την θυμούνται οι αναγνώστες μας στην Θράκη, που λειτούργησε ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε ζητήματα μειονότητας.
Οι μειονοτικοί εκπρόσωποι παρουσιάστηκαν ως μέλη της «τουρκικής» μειονότητας και έθεσαν το αίτημα για την δημιουργία στην περιοχή της Θράκης των δίγλωσσων παιδικών σταθμών, βάζοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Λόγο στην συζήτηση είχε και η γνωστών θέσεων Ομοσπονδία Δυτικοθρακιωτών η ABTTF, εκ μέρους της οποίας η κ. Κιρματζί δήλωσε ότι βάσει του νόμου 3518/2006, η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να επεκτείνει την υποχρεωτική περίοδο στην εκπαίδευση από εννέα σε δέκα έτη, καθιστώντας το ένα έτος προσχολικής εκπαίδευσης υποχρεωτικό με έναρξη από το σχολικό έτος 2007-2008, και έτσι, εκείνοι οι μαθητές, που είχαν ολοκληρώσει το 5ο έτος της ηλικίας τους, ήταν υποχρεωμένοι για να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς της πλειοψηφίας.
Η ομιλήτρια υποστήριξε ότι «αφού ο νόμος δεν έφερε οποιοδήποτε κανονισμό πάνω σε εθνικές και πολιτιστικές διαφορές των παιδιών στην Ελλάδα, το δικαίωμα να μην γίνονται διακρίσεις παραβιάστηκε, επειδή η Ελλάδα χωρίς μια αντικειμενική και λογική αιτιολόγηση, απέτυχε να συμπεριφερθεί διαφορετικά σε παιδιά της μειονότητας που μιλούν μια διαφορετική γλώσσα εκτός από τα ελληνικά». Στην εισήγησή της η κ. Κιρματζή υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την θέση της μειονότητας και το νομικό πλαίσιο στον τομέα της εκπαίδευσης, τα παιδιά που ανήκουν στη τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, και επομένως, οι μειονοτικοί δίγλωσσοι παιδικοί σταθμοί έπρεπε να καθιερωθούν σε περιοχές πυκνοκατοικημένες από μέλη της τουρκικής μειονότητας αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά που θα πρέπει να ισχύει με τα ίδια κριτήρια για παιδιά των ρομά, των τσιγγάνων και των Πομάκων που έχουν άλλη μητρική γλώσσα.
Σε απάντηση αυτών των θέσεων ο Άγγελος Συρίγος, ειδικός γραμματέας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του υπουργείου Εθνικής Παιδείας στην Ελλάδα, προέβαλλε το επιχείρημα ότι ο ισχυρισμός της παραβίασης του δικαιώματος στην εκπαίδευση των τουρκικών παιδιών στη μητρική γλώσσα τους δεν ήταν αληθινός δεδομένου ότι τα παιδιά στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς δεν έχουν εγχειρίδια και δεν ακολουθούν οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών.
Στην συνάντηση αυτή κατέθεσαν την εμπειρία τους δύο ακαδημαϊκές δασκάλες που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης, οι κυρίες Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη περιέγραψαν την λειτουργία και την δομή του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων. Η Θάλεια Δραγώνα, μέλος του Κοινοβουλίου, συντονιστής του έργου για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη - Ελλάδα, και η Άννα Φραγκουδάκη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κέντρο της Διαπολιτισμικής Έρευνας και Παιδαγωγικής Επέμβασης - Ελλάδα, που προσκλήθηκαν στο φόρουμ ως εμπειρογνώμονες, έκαναν μία κοινή παρουσίαση που πραγματικά έβαλε τα ζητήματα στις αληθινές τους διαστάσεις για «το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων».
Μετά από την κοινή παρουσίαση των κυριών Φραγκουδάκη και Δραγώνα, εκ μέρους του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος ο Τζεμίλ Καπζά ο οποίος δήλωσε ότι «η τουρκική μειονότητα καθιερώθηκε με την αυτονομία της στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ η κ. Χαϊρουλά υποστήριξε ότι «η μειονότητα θεωρήθηκε από την Ελλάδα ως απειλή στα εθνικά μέσα, και τα βιβλία ιστορίας στην Ελλάδα έχουν περιλάβει ακόμα τις προκατειλημμένες πληροφορίες και τις προσεγγίσεις για την Τουρκία και την τουρκική μειονότητα».
Στην διημερίδα των Ηνωμένων Εθνών διανεμήθηκε γραπτή αναφορά τιτλοφορημένη «Ελληνική Θράκη: Το σύγχρονο και ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης»
Μια γραπτή, ανώνυμη αναφορά που τιτλοφορείται «Ελληνική Θράκη: Το σύγχρονο και ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης» διανεμήθηκε από την Ελλάδα στο φόρουμ. Υποβλήθηκε με την σημείωση ότι η ελληνική εκπαιδευτική πολιτική στοχεύει σε αυτό, κάθε μαθητής μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας εκπαιδεύεται και βελτιώνει την προσωπικότητά του/της ελεύθερα, και εισέρχεται στην αγορά εργασίας ως σύγχρονος Έλληνας, μουσουλμάνος και ευρωπαίος πολίτη βάσει της ισότητας στην ευκαιρία. Με τον ίδιο τρόπο, επίσης υποστηρίζεται ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πολιτικής, η μειονεκτούσα ομάδα στη Θράκη έχει μετασχηματίσει με εννοιολογικά πλεονεκτήματα για το αύριο.
Επιμέλεια Μ. ΜΑΡΤΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: Ο ΧΡΟΝΟΣ
Φιλάδελφος, καλλωπιστικός θάμνος με λευκά αρωματικά λουλούδια
Πριν από 17 δευτερόλεπτα
1 σχόλιο:
Ο.Ε.Α. ΣΗΜΑ Η
http://ellhnkaichaos.blogspot.com
/2009/01/httprapidshare.html
Δημοσίευση σχολίου