Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ερώτηση - Πρόκληση προς τον Τούρκο πρόξενο κ. Μουσταφά Σαρνίτς


Αναδημοσίευση από την Πομακική Εφημερίδα "Ζαγάλισα"
(φύλλο 1/1/2009)
______________________________________


Ο τούρκος πρόξενος κ. Μουσταφά Σαρνίτς επισκέφθηκε πρόσφατα τον Εχίνο και μερικά άλλα Πομακοχώρια. Στον Εχίνο τον περιμένανε τα πομακόπουλα του σχολείου με λουλούδια(!). Παρόντες ήταν και οι Αχμέτ Κοπέλ, Χουσεΐν Μπιγικλί, Αχμέτ Κουσκού, ο ιμάμης του χωριού και οι δάσκαλοι του σχολείου.
Ο πρόξενος υποσχέθηκε ότι θα ...βοηθήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πομακοχώρια (όπως ..."βοηθήσανε" και οι υπόλοιποι πρόξενοι, γι' αυτό τα χωριά μας σε θέματα ελευθερίας και αυτοπροσδιορισμού βρίσκονται στον 17ο αιώνα).
Μια και μας έδωσε λοιπόν τον λόγο του ότι θα μας βοηθήσει στα προβλήματά μας σκέφτηκα να του κάνω μια έκκληση μέσω της εφημερίδας μας:
κ. Σαρνίτς έχουμε ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα: εδώ και καιρό προσπαθούνε να μας τουρκοποιήσουνε ενώ εμείς είμαστε Πομάκοι μουσουλμάνοι. Εμείς δίνουμε αγώνα για να διατηρήσουμε την καταγωγή μας, την γλώσσα μας, τον πομακικό πολιτισμό μας. Όμως μερικοί (πρέπει να τους ξέρετε) θέλουν να ονομαζόμαστε Τούρκοι, να μαθαίνουμε τουρκικά... Τα χωριά που επισκεφθήκατε είναι Πομακοχώρια, εάν είστε ειλικρινά πρόθυμος να βοηθήσετε τότε βάλτε τα δυνατά σας να διατηρηθεί η Πομακιά. ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ. Εάν το κάνετε αυτό θα είστε ο πρώτος πρόξενος που θα το κατορθώσει. Θα περάσετε στη ιστορία ως ο πρώτος δημοκράτης πρόξενος που επισκέφθηκε τα Πομακοχώρια. Σταματήστε την προπαγάνδα που γίνεται εναντίον των Πομάκων, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ.
Σερήφ Μουσταφά

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πολύ ωραία απάντηση - σχόλιο να δούμε ο κ. πρόξενοσ θα απαντήσει