Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Η Τουρκία κάνει παιχνίδι (και) στη Θράκη


Αναδημοσίευση από το infognomonpolitics
________________________________

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις επαφές της μειονότητας, τις επισκέψεις και την έντονη κινητικότητα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση κορυφής με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είχαν όλα τα σημαίνοντα στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ακόμη και οι μουσουλμάνοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον κορυφαίο σύμβουλο του τελευταίου και ενορχηστρωτή της εξωτερικής πολιτικής του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αν και ακριβείς πληροφορίες για τις συναντήσεις αυτές δεν υπάρχουν, το γεγονός ότι σε ανάλογη συνάντηση πριν από περίπου τρία χρόνια είχε καθορισθεί με ακρίβεια η στρατηγική που ακολούθησαν οι ταγοί της μειονότητας θα πρέπει να προβληματίζει την...Αθήνα. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει τις συναντήσεις που είχαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές με την τουρκική ηγεσία, αλλά και νέους πολιτευτές που προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα με τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσκλήθηκαν στην Αγκυρα. Παράλληλα καταγράφουν και «κινητικότητα» διαφόρων πρακτόρων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα πολλαπλασιάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας και νέοι «πολιτιστικοί» σύλλογοι ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Θράκη χάρη και στην αμέριστη οικονομική υποστήριξη του τουρκικού προξενείου. Σύμφωνα δε με ορισμένες πηγές, η χρηματοδότηση του προξενείου από την Τουρκία φθάνει στα επίπεδα εκείνης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Ο υπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε μάλιστα μιλώντας στο «Βήμα» ότι στη Θράκη έκανε την εμφάνισή της μια τουρκική (κρατική) τράπεζα η οποία άρχισε να παραχωρεί χαμηλότοκα δάνεια σε κατοίκους της περιοχής, είτε μουσουλμάνους είτε χριστιανούς. Παράλληλα, έχουν τριπλασιασθεί οι υποτροφίες της τουρκικής κυβέρνησης προς νέους φοιτητές, νέους αγρότες και νέους επαγγελματίες.
Τι κάνει για όλα αυτά η Αθήνα; «Απλώς παρακολουθεί προσεκτικά την όλη κατάσταση» όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή. Τελευταίως, η τουρκική πλευρά εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, άρχισε να διοργανώνει και... συνέδρια «τουρκόφωνων», όπως τους ονομάζει, κατοίκων της Θράκης. Για την προσεχή εβδομάδα μάλιστα (19-20 Ιανουαρίου) έχει εξαγγελθεί συνέδριο συλλόγων Δυτικοθρακιωτών στο Μόναχο, όπου θα χαιρετίσουν μέλη της τουρκικής κυβέρνησης (περιλαμβανομένων «υπουργών» του ψευδοκράτους στην Κύπρο). Ως συνήθως, όμως, οι Ρομά και οι Πομάκοι έχουν εξαιρεθεί από το σχετικό συνέδριο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σύλλογοι της μειονότητας άρχισαν να προσκαλούν για επισκέψεις στη Θράκη (με όλα τα έξοδα πληρωμένα) και διάφορους τούρκους διπλωμάτες. Πληροφορίες επιμένουν ότι την Πρωτοχρονιά επισκέφθηκε τη Θράκη ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.
Παράλληλα, ανησυχία εκφράζεται για την πρόθεση, η οποία φαίνεται να έχει διακομματική υποστήριξη, να καταργηθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή ώστε αυτός να εκλέγεται άμεσα από τη μειονότητα. Η είδηση δημοσιεύθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων στην τοπική εφημερίδα «Χρόνος». Η απευθείας εκλογή του μουφτή αποτελεί πάγια επιδίωξη της ηγεσίας της μειονότητας, καθώς και της Αγκυρας, αλλά η μυστικοπάθεια με την οποία φαίνεται ότι προωθείται η όλη διαδικασία προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Σκοπιμότητες με τα δίγλωσσα σχολεία
Σε μείζον ζήτημα για την ηγεσία της μειονότητας αναδεικνύεται η εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, με έδρα τη Γερμανία,έφερε το ζήτημα αυτό και ενώπιον του Φόρουμ για Μειονοτικά Ζητήματα των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γενεύη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Γενεύη ήταν το επίμονο αίτημα των μειονοτικών για δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Ωστόσο οι επηρεαζόμενοι από την Αγκυρα μειονοτικοί θέτουν ψηλότερα τον πήχη ζητώντας τη δημιουργία και δίγλωσσων γυμνασίων. Έθεσαν μάλιστα το ζήτημα ακόμη και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Φοβούνται ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας να κατασκευαστούν περισσότερα δημόσια γυμνάσια (στα οποία θα διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσα και η τουρκική) θα επηρεάσει τον στόχο της ένταξής τους στον κοινωνικό ιστό. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ορισμένες κομματικές οργανώσεις και τοπικές αρχές στη Θράκη εμφανίζονται απρόθυμες να δυσαρεστήσουν το τουρκικό προξενείο- «για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους», όπως σημειώνουν γνώστες της κατάστασης- και προβάλλουν προσκόμματα στην ίδια την ελληνική πολιτεία.
ΠΗΓΗ: INFOGNOMONPOLITICS

2 σχόλια:

aris53m είπε...

Ο τίτλος θα ήταν πιο σωστός αν έγραφες "Αφήνουμε την Τουρκία να κάνει παιχνίδι και στη Θράκη" ή Ο Καραμανλής αφήνει την Τουρκία να κάνει παιχνίδι και στη Θράκη" κλπ

διότι μόνοι τους είναι, άρα παίζουν...

ellinaspatriotis είπε...

Έχεις δίκιο aris53m, όμως διατήρησα τον τίτλο της πηγής από την οποία το αναδημοσίευσα. Προσπαθώ να διατηρώ τους αυθεντικούς τίτλους και να παραπέμπω στην πηγή του κάθε άρθρου.