Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ Παπαστάμκος και Σχοινάς ζητούν τη συνδρομή της Κομισιόν για να επισκεφθούν τον Σκοπιανό διανοούμενο VASKO GLIGORIJEVIC

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Παπαστάμκος και Σχοινάς

Σχοινάς και Παπαστάμκος ζητούν να επισκεφθούν τον Γκλιγορίεβιτς.
19.02.09

ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΙΝΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ VASKO GLIGORIJEVIC

Με επιστολή τους προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης κ. Όλι Ρεν, οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπαστάμκος και Σχοινάς, ζητούν τη συνδρομή της Κομισιόν προκειμένου να επισκεφθούν στα Σκόπια τον διανοούμενο Βάσκο Γκλιγορίεβιτς και να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, ο σκοπιανός διανοούμενος βρίσκεται εγκλεισμένος σε ψυχιατρικό ίδρυμα των Σκοπίων, ενώ είχε προηγηθεί η σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές της χώρας με την κατηγορία της “αντεθνικής προπαγάνδας”.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Επίτροπο Ρεν έχει ως εξής:

“Πληροφορηθήκαμε από σειρά δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο για την υπόθεση του πολίτη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Vasko Gligorijevic (ή Vasil Gligorov), ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνελήφθη για “αντεθνική προπαγάνδα” την 28η Ιανουαρίου 2009. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται και πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει εγκλεισθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ως Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν έχουν περιέλθει σε γνώση σας ή των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Αντιπροσωπείας της στην ΠΓΔΜ σχετικές αναφορές με το περιστατικό και να ζητήσουμε την συνδρομή σας προκειμένου να πληροφορηθούμε από τις αρχές της ΠΓΔΜ τα πραγματικά αίτια της σύλληψης του πολίτη του εν λόγω κράτους και τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του προσάπτονται.

Επίσης θα επιθυμούσαμε να μεσολαβήσετε, ώστε να μας παρασχεθεί από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΠΓΔΜ κάθε δυνατή διευκόλυνση προκειμένου να επισκεφθούμε άμεσα τον κ. Vasko Gligorijevic (ή Vasil Gligorov) μαζί με εκπρόσωπό σας και ενδεχομένως με εγνωσμένου κύρους ψυχίατρο για να διακριβώσουμε την τύχη του”.
ΤΟ ΕΙΔΑ ΣΤΟ: history-of-macedonia.com
ΠΗΓΗ: MShinas.gr

2 σχόλια:

Και νέα Ερώτηση Μπόλαρη για την κράτηση του Βάσκο Γκλιγκόρωφ είπε...

12/02/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Στερείται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα ο κρατούμενος από τις αρχές των Σκοπίων φιλέλληνας ακτιβιστής Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς)! – Καμία πληροφορία για την τύχη του!»

Και νέα Ερώτηση του Μάρκου Μπόλαρη!

Μετά τις πληροφορίες ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ ισχυρίζονται πως ο Βάσκο Γκλιγκόρωφ δεν κρατείται, αλλά … «νοσηλεύεται» σε ψυχιατρείο, ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Ν. Σερρών του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε δεύτερη Ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μακεδονίας – Θράκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα από μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο της Ερώτησης του Σερραίου βουλευτή έχει ως ακολούθως:

Με Ερώτησή μας στις 29 Ιανουαρίου 2009 θέσαμε υπ’ όψιν σας το σοβαρότατο ζήτημα της σύλληψης και κράτησης από τις αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ του φιλέλληνα ακτιβιστή κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς). Μάλιστα η Ερώτησή μας αυτή προκάλεσε δύο επιθετικές παρεμβάσεις σε βάρος μας από την εφημερίδα «Νόβα Ματσεντόνια».

Για την τύχη του κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ ελάχιστα είναι γνωστά από την στιγμή της σύλληψής του. Οι Σκοπιανές αρχές μέσω διαρροών στον τοπικό Τύπο, προσπαθούν να πείσουν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κρατείται, αλλά «νοσηλεύεται» σε ψυχιατρικό κατάστημα. Δεδομένου ότι καμία αξιόπιστη πληροφορία δεν υπάρχει για την νομική κατάστασή του και για την κατάσταση της υγείας του, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του, καθίσταται σαφές ότι ο άνθρωπος αυτός διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Για την περιπέτεια του κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ έχουν ευαισθητοποιηθεί, ομάδες ενεργών πολιτών (ιδίως blogers ). Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν στις 6 Φεβρουαρίου 2009 ο Συντονιστής Η.Π.Α. του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Θ. Σπυρόπουλος και η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η. Π. Α. κα Γκατζούλη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για την υπόθεση του ονόματος της γείτονος κ. Μάθιου Νίμιτς, τον ενημέρωσαν και του έθεσαν το ζήτημα.

Η περιπέτεια του κ. Γκλιγκόρωφ, ο οποίος στερείται της απόλαυσης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτει επί τάπητος το ζήτημα του επιπέδου διασφάλισης των δικαιωμάτων αυτών από μία χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση για δράση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλων των άλλων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, ώστε να διασωθεί ο συγκεκριμένος ακτιβιστής και να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελευθερία της συνείδησης και του λόγου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός

Ποιες είναι οι ενέργειες συλλογής πληροφοριών και ενεργοποίησης των Ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να προστατευθεί άμεσα και αποτελεσματικά η ηθική και φυσική υπόσταση του Βάσκο Γκλιγκόρωφ;

Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει να προέλθει προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ενεργού αυτού πολίτη και να διαφυλαχθεί η ζωή και η υγεία του;

http://ne.pasok.gr/serres/?p=854

-=IMAGINOS=- είπε...

ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ 20/2 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 2/3 ΝΤΥΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΑΒΑΤΑΡ.

ygro-pyr.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html