Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Τα κείμενα του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς θα γίνουν βιβλίο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/2/09

Να συγκεντρώσουν όλα τα κείμενα του Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς και να τα εκδώσουν σε μια ολοκληρωμένη έκδοση σε μορφή βιβλίου, αποφάσισαν τα μέλη της αποστολής της Δημοκρατικής Αναγέννησης που επισκέφτηκαν στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι των Σκοπίων, τον έγκλειστο σε αυτό παρά την θέλησή του ιστορικό και αρχαιολόγο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε δεδομένης της μεγάλης αξίας που έχουν τα κείμενα του Γκλιγκορίεβιτς σε σχέση πάντα με την υποστήριξη των θέσεών του, τόσο για την σλαβική καταγωγή των σκοπιανών, όσο και για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την σκοπιανή προπαγάνδα. Χρήση, η οποία ως γνωστόν δεν συναντάται σε καμία φάση της παλαιότερης αλλά και νεώτερης ιστορίας της ευρύτερης περιοχής αυτής των Βαλκανίων.

Παρακαλούνται όλοι όσοι έχουν κείμενα του Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς να τα αποστείλουν στο email του εκπροσώπου Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Σταύρου Βιτάλη, vitaliss@otenet.gr έτσι ώστε να δημιουργηθεί μιά καταρχάς τράπεζα κειμένων του, η οποία στη συνέχεια θα μεταφραστεί στα ελληνικά και θα εκδοθεί σε πλήρες βιβλίο.

Να συμπληρώσουμε εδώ πως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου γίνεται η πρώτη επαφή του κ. Βιτάλη με τους "Γιατρούς του Κόσμου" και αμέσως μετά κατατίθεται το επίσημο αίτημα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς το Υπουργείο Υγείας των Σκοπίων, να εξετασθεί από τους "Γιατρούς του Κόσμου" ή από άλλον διεθνή ανεξάρτητο Ιατρικό Φορέα ο Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς.

"Αυτή τη φορά" υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Αποστολής κ. Βιτάλης "να δούμε τι προσχήματα θα χρησιμοποιήσουν οι σκοπιανοί, για να εμποδίσουν την εκ του σύνεγγυς εξέταση του Βασίλη, από τους ειδικούς". Σε σχέση εξάλλου με την "σιγή ασυρμάτου" που κρατούν τα ελληνικά ΜΜΕ για την υπόθεση του Βασίλη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Α. πρόσθεσε: "Η επιλογή των ελληνικών ΜΜΕ να σιωπήσουν αλλά και να συνεχίζουν να σιωπούν συστηματικά μη λέγοντας λέξη γύρω από αυτήν την τόσο σημαντική για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόθεση, επιβεβαιώνει και την αρχική εκτίμησή μας, πως δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε την ασφάλεια της αποστολής στα ελληνικά ΜΜΕ. Μια εμπιστοσύνη που εναποτέθηκε στα χέρια των Ελλήνων bloggers κάτω από την ομπρέλα των οποίων και κινηθήκαμε, δικαιώνοντας έτσι την επιλογή μας".

1 σχόλιο:

ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ είπε...

Ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών υπέβαλε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την σύλληψη του φιλέλληνος κ. Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς από τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου των Σκοπίων.

Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την από 29/1/2009 επιστολή της Προέδρου της Παμμακεδονικής Ενώσεως Η.Π.Α., κ. Νίνας Γκατζούλη προς το Υπουργείο σας αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς (Ο.Η.Ε., Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λπ.), στις 28/1/2009 συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου των Σκοπίων ο σκοπιανός ιστορικός και μέλος του Σλαβικού Φιλελληνικού Δικτύου, κ. Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς.

Ο εν λόγω ιστορικός αποτελεί έναν από τούς ανεξάρτητους επιστημονικούς ερευνητές της ανωτέρω χώρας, είναι σφοδρός επικριτής των αλυτρωτικών και ανιστορήτων βλέψεων και ισχυρισμών αυτής αλλά και της πολιτικής της κυβερνήσεώς της. Ακόμη, ενεργοποιείται ως πολιτικά συνειδητοποιημένος πολίτης προς την κατεύθυνση της προωθήσεως μίας ελληνοσκοπιανής φιλίας απαλλαγμένης από τις ακραίες και ανθελληνικές θέσεις των Σκοπίων και επικριτής του μύθου περί «μακεδονικότητος» των σκοπιανών.

Μέχρι τώρα δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες και το μόνον που είναι γνωστό είναι ότι έχει υποβληθεί σε σωματική και ψυχολογική βία.

Δεδομένου του ότι ο κ. Γκλιγορίεβιτς και το σχετικό Δίκτυο αποτελούν παράγοντα προωθήσεως της ιστορικής επιστημονικής αλήθειας και της ουσιαστικής επιλύσεως των διαφορών μεταξύ των δύο λαών και του ότι η γείτων χώρα των Σκοπίων δεν διακρίνεται για τον σεβασμό της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της εκφράσεως

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Έχει λάβει γνώσιν το Υπουργείο για την ανωτέρω σύλληψη του σκοπιανού φιλέλληνα;
2. Προτίθεται στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητος και πρακτικής να ενεργήσει για την στήριξή του;


Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2009


http://polatidis.gr/news.php?extend.75