Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Kαι οι Λαζοί ζητούν τον δικό τους τηλεοπτικό σταθμό

Οι Λαζοί, παρότι δεν έχουν φυλετική και γλωσσική συγγένεια, έχουν μεγάλη πολιτισμική συγγένεια με τους Έλληνες του Πόντου

του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά τους Κούρδους, που ήδη έχουν αποκτήσει το "δικό" τους τηλεοπτικό σταθμό και μετά τους Αλεβίτες και τους Τσερκέζους που ήδη ζήτησαν επίσημα το τηλεοπτικό σταθμό που να εκπέμπει δικά τους προγράμματα στη δική τους γλώσσα (για τους Τσερκέζους), οι Λαζοί της Τουρκίας έρχονται να ζητήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τη δική τους τηλεόραση.
Οι Λαζοί, που, σημειωτέον, δεν έχουν σχέση φυλετικής συγγένειας με τους Έλληνες του Πόντου, είναι γεωργιανό φύλο που ζει στα παράλια του Πόντου και μιλούν τα λαζικά, ένα ιδίωμα της γεωργιανής γλώσσας.
Μετά τη λειτουργία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT 6, που εκπέμπει στα κουρδικά, και οι Λαζοί της Τουρκίας έχουν αρχίσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών... για να ζητήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τον δικό τους τηλεοπτικό σταθμό. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, έχουν αρχίσει συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα www..azlaguyi.com. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπάρχει κείμενο το οποίο επί λέξει λέει τα εξής:

Η απαίτηση για εκπομπές στα λαζικά είναι ενα δημοκρατικό αίτημα.
Τα λαζικά είναι μια γλώσσα που ζει και επιβιώνει για χιλιάδες χρόνια σε αυτά τα χώματα. Εάν υπάρχει ένα δικαίωμα (σε σχέση με τη μητρική γλώσσα) από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί ισότιμα ο κάθε πολίτης της Τουρκίας, τότε και οι συμπατριώτες μας που έχουν ως μητρική γλώσσα τα λαζικά πρέπει να επφεληθούν. Όλοι όσοι υπερασπίζονται τη μητρική τους γλώσσα, θα πρέπει να απαιτήσουν ένα δικαίωμα που πηγάζει από τους νόμους και να απευθυνθούν με φάξ, τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό μήμυμα στην κρατική τηλεόραση TRT, ζητώντας εκπομπές στα λαζικά. Να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτείται για να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο και με κάθε δυνατότητα τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις αξίες μας.
Οι ηλεκτρονικές υπογραφές που θα συλεχθούν με αυτή την καμπάνια συλλογής υπογραφών που έχει αρχίσει η ιστοσελίδα Azlaguyi.com, θα αποσταλούν συλλογικά από μας στην κρατική τηλεόραση TRT με ηλεκτρονικό μήνυμα. Παρακαλούμε να διαδώσετε την καμπάνια μας σε όσο περισσότερα άτομα μπορείτε.
Ελάτε να υψώσουμε τη φωνή μας με αυτή την καμπάνια υπογραφών και να δείξουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε κάθε τομέα και σε κάθε επίπεδο.
Από την ιστοσελίδα azlaguyi.com

Οι Λαζοί, ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται περίπου στο ένα εκατομμύριο, κατοικούν κυρίως στις επαρχίες Pazar (Αθήνα), Ardeşen, και Arhavi, του νομού Ριζαίου και στην επαρχία Hopa του νομού Άρτβιν, όπως και σε όλους σχεδόν τους παραλιακούς νομούς του Ευξείνου Πόντου, από την Τραπεζούντα μέχρι την είσοδο των στενών του Βοσπόρου, αλλά και σε αρκετές περιοχές της θάλασσας του Μαρμαρά.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Τραπεζούντας κατοικούν περίπου 200 χιλιάδες ελληνόφωνοι, ενώ υπολογίζεται άλλες 500 χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και της Ευρώπης, οι οποίοι είναι εντελώς αποκομένοι από την ελληνική πραγματικότητα, παρότι η γλώσσα που ομιλούν είναι καθαρά ελληνική, η οποία μάλιστα κατέχει τον τίτλο της γλώσσας που βρίσκεται πιο κοντά στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
Ελπίζουμε η Ελλάδα, που θεωρείται ότι είναι το πνευματικό κέντρο του ελληνισμού, να βρει επιτέλους έναν τρόπο να ασχοληθεί πολιτισμικά με το θέμα, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα συμφέροντα και οι ζωές των ανθρώπων αυτών.
ΠΗΓΗ: pontiakathemata

Δεν υπάρχουν σχόλια: