Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Η Κλίντον προσκαλεί τον ηγέτη της κατεχόμενης Κύπρου στην Ουάσιγκτον

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ: Η Κλίντον προσκαλεί τον ηγέτη της κατεχόμενης Κύπρου στην Ουάσιγκτον
Για την άμεση έκδοση: 20 Μαρτίου, 2009

Επαφή: Νικόλαος Τανέρις, Νέα Υόρκη, Τηλ. 1-917-699-9935

ΝΕΑ ΥΌΡΚΗ —το Κυπριακό Δίκτυο Δράσης της Αμερικής (CANA) διανέμει ένα δελτίο βασισμένο στον Τύπο της Κύπρου που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τις προσπάθειες εν εξελίξει, με την επίσκεψη της Κλίντον στην Τουρκία, για να νομιμοποιήσει ψευδώς τις παράνομες στρατιωτικές-εισβολές και στρατιωτικές - κατοχές που διαπράττεται από την Τουρκία στην Κύπρο:

(ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ)

Η Κλίντον προσκαλεί τον ηγέτη της κατεχομένης Κύπρου στην Ουάσιγκτον από το μπλογκ ελληνικό αντίδοτο (Hellenic Antidote blog), Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009

URL: http://hellenicantidote.blogspot.com/2009/03/clinton-invites-cyprus-occupation.html


Σε μια προηγούμενη ανάρτηση, πρότεινα ότι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον εξέδοσε με το τουρκό αντίστοιχό της, Αλί Μπαμπακάν, σχετικά με την Κύπρο, η οποία απαίτησε την άρση της "απομόνωσης" των Τουρκοκύπριων, ήταν χωρίς νόημα και δεν απεικόνιζε μια προσπάθεια από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσει τη θέση του ψευδοκράτους της Τουρκίας στο Βορρά αλλά φαίνεται ότι ήμουν αφελής και δεν εκτίμησα πόσο σαστισμένα υποκριτική, δειλή και πρόστυχη είναι η αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Κατωτέρω είναι ένα άρθρο από τον χθεσινό (κυπριακή καθημερινή) Phileleftheros (η μετάφρασή μου), το οποίο αποκαλύπτει ότι σε μια προσπάθεια να ωθηθεί το καθεστώς του Mehmet Ali Talat, ηγέτη του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, η Κλίντον τον έχει προσκαλέσει για μια επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Το άρθρο του Φιλελεύθερου είναι επίσης αξιοσημείωτο για την επίστηση την προσοχή στο γεγονός ότι ο κύριος αρχιτέκτονας των προσπαθειών των ΗΠΑ να αναβαθμιστεί το τουρκικό καθεστώς κατοχής στην Κύπρο είναι ελληνοαμερικανός
διπλωμάτης, Gregory Makris (Γρηγόρης Μακρής). Με Έλληνες όπως αυτός, ποιος χρειάζεται τους Τούρκους;

Η Χίλαρυ κάνει μια εύνοια για τον Ερντογκάν και προσκαλεί τον Ταλάτ στην Ουάσιγκτον

Ο ηγέτης των τουρκοκύπριων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα είναι στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για να συναντηθεί με το γραμματέα των Η.Ε, Μπαν Κι Μοον και την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέϊμς Τζόουνς.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στον Φιλελεύθερο ότι "δεν θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες" αλλά μια άλλη πηγή είπε ότι η συνεδρίαση με την Κλίντον είναι "σίγουρη", ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον έχει τώρα σκεφτεί καλύτερα αφού έλάβε διαμαρτυρίες από την Αθήνα και τη Λευκωσία, οι οποίες το κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε συνεδρίαση με τον κατοχικό ηγέτη θα θεωρούταν εξαιρετικά προκλητικός.

Η Λευκωσία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη που οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τον Ταλάτ και αναβαθμίζουν την πολιτική θέση του ενώ η αμερικανή ΥΠΕΞ δεν έχει ακόμη συναντήσει τον Κύπριο αντίστοιχό της και, πράγματι, η νέα αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει προσκαλέσει οποιοδήποτε Κύπριο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η αμερικανική κίνηση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα της Αμερικής και επιδεικνύει ακραία προκατάληψη, ειδικά σε μία εποχή που οι διαπραγματεύσεις για μια τακτοποίηση του Κυπριακού είναι υπό εξέλιξη.

Ένας αμερικανικός διπλωμάτης είπε στον Φιλελεύθερο ότι η προτεινόμενη συνάντηση Κλίντον με Ταλάτ θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα στον Πρόεδρο Χριστόφια.

"Προτού να εκλεγεί ο Χριστόφιας,’ είπε ο διπλωμάτης, "θα μπορούσαμε να έχουμε προσπαθήσει να δικαιολογήσουμε μια τέτοια κίνηση λέγοντας ότι Πρόεδρος ήταν ο αδιάλλακτος Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλά τώρα ο Πρόεδρος είναι κάποιος που έχει μια ένθερμη επιθυμία να βρει μια λύση για το Κυπριακό."

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρεσιπ Ταγιπ Ερντογκαν του ζήτησε από την Κλίντον, ως προσωπική εύνοια στον ίδιο, να συναντηθεί με τον Ταλάτ.

Η Κλίντον δεν απέκλεισε τη δυνατότητα και συμφώνησε να την συζητήσει με τους συμβούλους της.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο, κατόπιν συμβουλής του ελληνοαμερικανού Gregory Makris, επικεφάλης του πολιτικού τμήματος της πρεσβείας, σύστησε το αίτημα του Ερντογκάν να γίνει αποδεκτό, σημειώνοντας ότι μια τέτοια συνεδρίαση μεταξύ Ταλάτ και Κλίντον θα βοηθούσε τον Ταλάτ στην εσωτερική πολιτική του ψευδοκράτους.

Ο Makris, που μιλά συχνά άφοβα ενάντια στον Πρόεδρο της Κύπρου, είναι γνωστό ότι είναι ισχυρός υποστηρικτής του τελειώματος της αποκαλούμενης "απομόνωσης" των τουρκοκύπριων. Αναφέρει το ζήτημα σχεδόν σε όλη την αλληλογραφία που στέλνει από τη Λευκωσία.

Ο ελληνοαμερικανός διπλωμάτης, στις ιδιωτικές συζητήσεις του, αρνείται να δεχτεί ότι η αποκαλούμενη "απομόνωση" των τουρκοκύπριων είναι συνέπεια της τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου.
####

========================
Cyprus Action Network of America (CANA)
2578 Broadway #132
New York, NY 10025
New York: Tel. 917-699-9935
Email: cana@cyprusactionnetwork.org
www.cyprusactionnetwork.org
========================

Το Κυπριακό Δίκτυο Δράσης τής Αμερικής (CANA) είναι κίνημα βγαλμένο από τη βάση, μη κερδοσκοπικό, που υποστηρίζει τη γνήσια αυτοδιάθεση και τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον λαό τής Κύπρου.

Για να προστεθείτε στη ηλ. Ταχυδρομική λίστα της επαγρύπνησης δράσης της CANA, ή για να συστήσετε την CANA σε έναν φίλο ή έναν συνάδελφο, παρακαλώ διαβιβάστε το σχετικό όνομα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τον τίτλο "προσθέστε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην λίστα διανομής της CANA", στο cana@cyprusactionnetwork.org

Ενθαρρύνεστε να διαβιβάσετε αυτήν την επαγρύπνησης δράσης σε πέντε ή περισσότερα άτομα που μπορει να έχουν ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές διανομές μας ή για την αποστολή της CANA.

Μπορείτε να αναρτήσετε οποιαδήποτε άρθρο της CANA, δελτίο τύπου ή επαγρύπνησης δράσης στο διαδίκτυο εφ' όσον πιστώνετε την CANA και το συντάκτη (ες).
ΠΗΓΗ: cyprusactionnetwork

Δεν υπάρχουν σχόλια: