Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Έρευνες για ομαδικούς τάφους Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία

Ενδείξεις για την ύπαρξη ομαδικών τάφων Κούρδων έχουν στη διάθεσή τους οι τουρκικές Αρχές μετά την ανακάλυψη λειψάνων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, αναφέρει δικαστική πηγή.

Συγκεκριμένα σε ανασκαφές στο Σιλόπι της επαρχίας Σιρνάκ βρέθηκαν οστά και κομμάτια υφάσματος που εστάλησαν στο γραφείο του ιατροδικαστή για αναλύσεις.

Οι έρευνες γίνονται μετά από εντολή εισαγγελέα και τη δημοσίευση άρθρων στον Τύπο όπου αναφερόταν ότι πολλοί άνθρωποι που φέρονταν ως αγνοούμενοι στην δεκαετία του 1990 (τη σημαντικότερη περίοδο της κουρδικής εξέγερσης στην περιοχή) ίσως εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι σοροί είχαν πεταχτεί σε πηγάδια γεμάτα με οξύ ή είχαν θαφτεί κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Σιλόπι με την γειτονική κωμόπολη Τσίζρε. Οι έρευνες γίνονταν και κοντά σε ένα στρατόπεδο, ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ξεθάφτηκαν στην περιοχή τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που θεωρούνταν αγνοούμενοι. Το τελευταίο ανακαλύφθηκε το 2005 θαμμένο δίπλα σε ένα αυτοκινητόδρομο.

Ο Τουρκικός Στρατός, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, στην κυριολεξία εξαφάνισε και ξεθεμελίωσε περίπου 4.000 χωρία και οικισμούς αμιγώς κατοικούμενα από Κούρδους.

Πολλοί κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στο Βόρειο Ιράκ ή διασκορπίστηκαν στην Τουρκία, ενώ σημαντικός αριθμός έφυγε στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη.

Συνήθης τακτική των Τούρκων εκτελεστών, κυρίως της Jitem και συνεργατών της ΜΙΤ από τους χώρους των «Γκρίζων Λύκων» και μισθοφόρων του υποκόσμου, ήταν θα θάβουν μαζικά και κατά εκατοντάδες, τα αθώα θύματα πάνω σε χωματόδρομους και κατόπιν, οι δρόμοι αυτοί να ασφαλτοστρώνονται, οπόταν είναι αδύνατη η αναζήτηση και ανασκαφή για την ανεύρεση των άτυχων θυμάτων. Χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι, όπως η καύση με ιδιαίτερα εύφλεκτες ύλες, χημικά προϊόντα κλπ, για την πλήρη εξαφάνιση των χιλιάδων σωρών, των Κούρδων θυμάτων.

Διασωθέντες Κούρδοι πρόσφυγες που κατέφυγαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Μαχμούρ στο Βόρειο Ιράκ, κάνουν λόγο για την μεταφορά χημικών υλών με βυτιοφόρα του Τουρκικού Στρατού, σε μεγάλους αριθμούς. Ενώ έχουν αναφερθεί και μαζικές δηλητηριάσεις προσφύγων εκ μέρους του Τουρκικού Στρατού, κυρίως στην δήθεν ανθρωπιστική παροχή βοήθειας σε τρόφιμα και ψωμί.

Ουδεμία καταγραφή των εκδιωχθέντων δεκάδων χιλιάδων Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας έγινε, και ουδείς γνωρίζει έστω και κατά προσέγγιση πόσοι ήταν οι πρόσφυγες και πόσα τα θύματα της Τουρκικής θηριωδίας.

Η συστηματική εξόντωση του Κουρδικού πληθυσμού και η καταστροφή των περίπου 4.000 χωριών και οικισμών, συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν μια γενοκτονία, την οποία μελλοντικά θα καταγράψει η ιστορία.

Η Τουρκία θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις, προβαίνει σε κατευθυνόμενες έρευνες,για να περιορίσει την έκταση των τραγικών και αποτρόπαιων παρελθόντων γεγονότων, να επιδικάσει επιπλέον κατηγορίες σε μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ», απομονώνοντας έτσι το «Βαθύ κράτος» που την κυβερνά επί δεκαετίες.

Σε γραφεία της Ε.Ε. έχουν κατατεθεί τελευταία, πλήθος καταγγελίες και στοιχεία τα οποία αφορούν τα τραγικά γεγονότα των αρχών της δεκαετίας του 1990 εις βάρος των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας, γεγονός που αναγκάζει την υπάρχουσα Κυβέρνηση, σε κινήσεις ελιγμών, του τύπου, «ναι μεν έγιναν κάποια εγκλήματα για τα οποία ευθύνεται η Εργενεκόν, αλλά όχι στην έκταση που παρουσιάζονται και χωρίς την γνώση του επίσημου Τουρκικού κράτους»...
ΠΗΓΗ: strategy-geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: