Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Διαδήλωση για τη Γενοκτονία Θρακικού Ελληνισμού

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Του Σταύρου Μαρμαρινού

Προετοιμάζεται από το Σύλλογο «Ορφέα» και άλλη οργάνωση και θα γίνει απέναντι από τα Ηνωμένα Εθνη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για πρώτη φορά ετοιμάζεται να γίνει διαδήλωση που θα καταγγέλλει τη Γενοκτονία από τους Τούρκους των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Οργανώνεται από την Πανθρακική Ενωση Αμερικής «Ορφεύς» και την οργάνωση Hellenic League of America (ΗLA) και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Απριλίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2μ.μ. στο Ralph J Bunche Park του Μανχάταν, μεταξύ των Οδών 42ης και 43ης.
Κατά τη διαδήλωση θα υπάρχουν διάφοροι ομιλητές, ένας από τους οποίους θα είναι ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθηγητής Φάνης Μαλκίδης. Θα μιλήσουν επίσης, αντιπρόσωποι της αρμενικής και της ιταλικής παροικίας στη Νέα Υόρκη.
«Κάνουμε διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, και των Αρμενίων και Ασσυρίων, αλλά δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού», τόνισε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος των πιο πάνω ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, Γιάννης Φυδανάκης.
«Η διαδήλωσή μας θα είναι η πρώτη στην Αμερική και νομίζω ότι είναι και η πρώτη που γίνεται σ’ όλο τον κόσμο».
Το θέμα της προετοιμασίας της διαδήλωσης συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου του «Ορφέα».

«Υποστηρίζουμε, ανεπιφύλακτα, αυτή την πρωτοβουλία και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε συμπαράσταση και των άλλων οργανώσεων της Ομογένειας, ώστε να προβάλλουμε το θέμα της Γενοκτονίας του Θρακιώτικου Ελληνισμού», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Πανθρακικής Ενωσης, Νικόλαος Δοξακόπουλος.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία οι Ελληνες στη Μικρά Ασία (Πόντο, Ιωνία και Καππαδοκία) και στην Ανατολική Θράκη, με βάση τις οθωμανικές στατιστικές ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια άτομα πριν το 1914. Η επόμενη καταμέτρησήτους έγινε στην Ελλάδα το 1928, ως πρόσφυγες αυτή τη φορά και βρέθηκαν να είναι 1.221.849.
Η μοίρα τους είχε προδιαγραφεί από το 1908, μετά το κίνημα των Νεότουρκων. Οι Νεότουρκοι αρνήθηκαν πως υπήρχε εθνικό ζήτημα στην Τουρκία και επέλεξαν την πολιτική της βίαιης αφομοίωσης των εθνικών κοινοτήτων.
Το 1911 αποφάσισαν σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη τουρκικών εθνοτήτων: «Η Τουρκία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα, όπου η μωαμεθανική θρησκεία και οι μωαμεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα θα καταπνίγεται... Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας. Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Αρα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία... Το δικαίωμα των άλλων εθνοτήτων να έχουν δικές τους οργανώσεις θα πρέπει να αποκλειστεί. Κάθε μορφή αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης θα θεωρείται προδοσία προς την τουρκική αυτοκρατορία».
Το 1914 άρχισαν οι μεγάλες διώξεις κατά των Ελλήνων της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης. Το 1915 έγινε η Γενοκτονία των Αρμενίων με ενάμιση εκατομμύριο νεκρούς.
Το 1916 άρχισε η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο με 350.000 νεκρούς ως το 1924. Το σύνολο των Ελλήνων «αγνοουμένων» σ’ όλη τη μικρασιατική χερσόνησο και την Ανατολική Θράκη ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής που θα έλθει από την Ελλάδα για να μιλήσει κατά τη διαδήλωση, Θεοφάνης Μαλκίδης, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες.
Είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Ασχολείται με τις εκφάνσεις της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στον Παρευξείνιο χώρο και τα Βαλκάνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ως Μέλος της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών και της Διεθνούς Ενωσης για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των Λαών, ο κ. Μαλκίδης έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για το Ποντιακό ζήτημα και ειδικότερα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, της ελευθερίας των Ποντιόφωνων στη σημερινή Τουρκία και για τους Πόντιους της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Εχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για τη συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων.
Στη Νέα Υόρκη, η οργάνωση των καταγομένων από τη Θράκη ομογενών άρχισε το 1983, ως «Πανθρακικός Σύλλογος Αμερικής». Εξι χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «Πανθρακική Ενωση Αμερικής» και σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο φορέα εκπροσώπησης για όσους κατάγονται από την ακριτική Θράκη.
Η οργάνωση αυτή έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Οι Θρακιώτες της Νέας Υόρκης συγκέντρωσαν το ποσό των 18.000 δολαρίων, το οποίο και διέθεσαν για την αγορά μηχανήματος αιμοκάθαρσης, το οποίο δώρισαν στο ακριτικό Διδυμότειχο. Πριν αποσταλεί το μηχάνημα αυτό, οι ασθενείς έπρεπε να μετακινούνται τρεις φορές την εβδομάδα σε απόσταση 100 χλμ. ως την Αλεξανδρούπολη για να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: