Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Αμερικανική Πρεσβεία. Μια σειρά συμπτώσεων

Η κ. Deborah A. McCarthy (φωτο) δεν είναι μια οποιαδήποτε οικονομολόγος – μέλος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Πρεσβεία της Αθήνας. Είναι ανώτερο στέλεχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ από το 1981 και στην Αθήνα ήρθε ως το νούμερο δύο του καταστήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Με την διοίκηση του American Hellenic Institute,
λίγο πριν έρθει στην Αθήνα

Η θητεία της στη χώρα μας δεν έχει κανένα μεμπτό σημείο, όπως άλλωστε και στα προηγούμενα πόστα όπου υπηρέτησε την πατρίδα της. Μια σειρά όμως συμπτώσεων σε σχέση με τους προηγούμενους σταθμούς της καριέρας της είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη – και απλώς την σημειώνουμε.
-Τον Σεπτέμβριο του 1991 στην Αϊτή η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ιερέα Jean – Bertrand Aristide ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα. Η κ. Μακάρθυ ήταν τότε εκεί ως οικονομικός σύμβουλος.
-Το 1998 στη Νικαράγουα η Ζοϊλαμέρικα Ναρβάεζ, θετή κόρη του αριστερού ηγέτη των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα, κατηγόρησε δημοσίως τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση, που έπληξε καίρια το ήδη αποδυναμωμένο αριστερό κόμμα, αποδόθηκε τότε από τους Σαντινίστας επισήμως στη CIA (άλλωστε το μόνο ακροατήριο που βρήκε η συκοφάντης ήταν η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην… Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη του 1999). Η κ. Μακάρθυ ήταν τότε προσωπάρχης της Πρεσβείας στη Μανάγκουα.
-Το 2001 ο Lucien Bouchard, πρωθυπουργός του Κεμπέκ και ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος των γαλλόφωνων Patri Quebecois παραιτήθηκε μετά την «αντισημιτική» υπόθεση Michaud, εντείνοντας την κρίση στο αυτονομιστικό κίνημα που υπό την ηγεσία του είχε χάσει στο νήμα το κρίσιμο δημοψήφισμα του 1995. Η κ. Μακάρθυ ήταν τότε (ή μόλις είχε πάει;) εκεί ως γενική Πρόξενος στο Μοντρεάλ.
-Το διάστημα 2006 – 2008 υπηρέτησε από κάποιαν θέση «ειδικού συντονιστή» των υποθέσεων της Βενεζουέλας. Το τι συνέβη στις υποθέσεις αυτές είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ή υποθέτουμε, δεδομένης της σχέσης του μεγάλου Τσάβες με την κυβέρνηση Μπούς.
Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Τίποτε, απαντούμε. Απλώς, να, αν είναι κάποιος προληπτικός μπορεί να βάλει διάφορα πράγματα με τον νου του για τις μέρες της στην Ελλάδα, αυτές που μόλις πέρασαν και όσες ενδεχομένως θα έρθουν.
Φαντάζεστε μάλιστα να έχει και κανένα συνήθειο για βόλτες στα Εξάρχεια*, τι …φυλαχτά θα χρειαστούμε;!

*Όπως σημειώνει γραπτώς ότι έκανε η Βαλερύ Πλέημ, όταν ως νεαρή ακόμη NOC (κατά το «The Nation», 5-11-08) στρατολογούσε πράκτορες της CIA στην Αθήνα.

Κώστας Καραΐσκος

ΠΗΓΗ: Αντιφωνητής (1/2/2009)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: athens.usembassy, American Hellenic Institute

Δεν υπάρχουν σχόλια: